Pennun ruokinta ja hoito-ohjeet

Olet nyt Tavajs Kennelin kasvattama Pennun omistaja!

Pentusi sai ensimmäisen kiinteän ruuan ollessaan lähes 4 viikkoinen.
Kiinteään ruokaan totutteleminen aloitettiin antamalla pennulle pieni määrä nauta/sikaa 23% jauhelihaa raakana.

Ensimmäinen matohäätölääkitys  annettiin pennun ollessa 2,5 viikkoinen ja on sen jälkeen uusittu kahden viikon välein. Uudessa kodissa jatketaan samalla aikavälillä kunnes pentu saa ensimmäiset rokotukset n.12 viikkoisena, kuitenkin niin että viimeinen annos annetaan 1-2 viikkoa ennen rokotusta.

Perheen kaikki muutkin eläimet lääkitään pennun tultua kotiin.
Tämän jälkeen loishäätöä voi suorittaa ensimmäisen ikävuoden aikana joka kolmas kuukausi. Jatkossa syksyisin ja keväisin.
Kasvattajalla käytettiin häätöön Welpan. Teidän olisi hyvä vaihtaa toiseen tuotteeseen jossa laajempi kirjo esm Axilur mikä ostetaan apteekista ilman reseptiä. Huom. annostus painon mukaan.

Pentusi emälle syötettiin Nutrolin pentuöljyä astutuksen jälkeen ja öljyä on lisätty myös pentuille kiinteään ruokaan päivittäin. Samoin maitohappobakteerien antamista kannattaa jatkaa. Tutustu maitohappobakteereihin soitteessa:

https://www.luonnollinenruokinta.fi/maitohappobakteerit/

Öljyä lisätään ruokaan kerran päivässä kunnes pentu on 6-9 kk jonka jälkeen jatketaan esm Nutrolin iho- ja turkki öljyllä.
Nutrolinin öljyjä löytyy erilaisiin elämän tilanteisiin (www.nutrolin.fi).

Jokaisella aterialla pentu saa syödä niin paljon kun haluaa.
2 kk vanha pentu syö saman verran vuorokaudessa kuin tulee syömään aikuisena.

Pennulle tarjotaan n. 4kk ikään asti ruokaa 4 krt vuorokaudessa.

Ruokintakertojen välissä olisi hyvä pitää vähintään 4 tuntia.
Jossain vaiheessa huomaat ettei pentu ole kovin nälkäinen kun sille tarjotaan ruokaa. Silloin on aika siirtyä 3 krt vuorokaudessa vaikka pentu ei olisikaan vielä 4kk.
Pennun pitää olla hyvässä lihassa, ei liian laiha mutta ei myöskään liian pulska.

Jos yli puolet ruuan määrästä on hyvälaatuista kuivamuonaa voi luottaa siihen että pentu saa kaikkia ravintoaineita riittävästi.
Loput ruuasta voi olla raakaa lihaa, -kanaa, -kalaa (järvikala vain keitettynä), -kanamunaa, perheen ruuantähteet jne. Raa’assa lihassa on entsyymejä jotka ovat erittäin tärkeitä ruuansulatukselle.
Perheen ruuantähteet sopii hyvin  myös koiralle lisukkeena kuivamuonalle.

Raakoja luita voi antaa alusta asti jolloin pentu tottuu syömään niitä ja hampaat pysyy puhtaina. Suositellaan hammaskiven poistamista silti säännöllisin välein.

Raa’at luut edesauttavat myös anaalirauhasten tyhjentymistä. Myös lintujen luita saa antaa koiralle kunhan ovat raakoja.
Salmonellasta kuule varoituksia joskus mutta meillä koirat ovat aina syöneet broileria raakana ilman ongelmaa. Koiralla vatsahapot ovat tehokkaita.

Kypsennettyjä luita ei saa koskaan antaa koiralle.

Raikasta vettä on aina oltava saatavilla.

Kun koira on noin puolivuotias se syö 2 kertaa vuorokaudessa ja näin on hyvä jatkaa jos se on toteuttavissa käytännössä.

Koiralle ei saa antaa suklaata, ksylitolia, sipulia, viinirypäleitä, rusinoita, avokaadoa, pullataikinaa, maissintähkää, hedelmien siemeniä, macadamia pähkinää eikä homeista ruokaa. Suola on koiralle myrkkyä ja sokeria se ei tarvitse.

Maito tuotteita voi antaa pieniä määriä silloin tällöin. Hapatetut maitotuotteet on suositeltavaa. Koira ei pysty pilkkomaan laktoosia.

Omille koirillemme emme anna maitotuotteita juuri koskaan koska olemme huomanneet että korvat pysyvät silloin puhtaana eivätkä vaadi minkäänlaista huoltoa.

Ensimmäiset rokotukset pentu saa 12-viikkoisena.
Tehoste + rabies 16-viikkoisena sekä 1 vuoden ikäisenä.
Sen jälkeen 3 vuoden välein.

Lapsia on muistutettava ettei nukkuvaa koiraa saa häiritä ja pentua on myös päästettävä nukkumaan omaan paikkaansa säännöllisin välein.

Koiran pitäminen häkissä on lailla kielletty siten että koiraa saa pitää vain väliaikaisesti häkissä. Esm yöksi koiraa ei saa lukita häkkiin.

Pennun rokotusohjelma

Pennun ensimmäisenä elinvuotena rokotuskäyntejä on kolme.

  • Penikkatautirokotus (yleisimmin ns. nelosrokote; penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä) suositellaan annettavaksi ensimmäisen kerran 12 viikon ikäiselle pennulle.
  • Tehosterokote annetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.
  • Ensimmäinen raivotautirokotus (rabies) annetaan aikaisintaan 4 kk ikäiselle pennulle.

Tämän jälkeen koira saa tehosterokotukset täytettyään vuoden, ja sen jälkeen tehosteet annetaan kolmen vuoden välein. Lisäksi kennelyskärokotuksen uusimista suositellaan vuosittain, jos koira osallistuu tapahtumiin.